Skriv ut från mobilen

SkrivareVi gör allt mer direkt från våra telefoner. En telefon kan användas för att sköta bankärenden, navigera, logga en löprunda och mycket annat.

Däremot har det än så länge inte gått att skriva ut från telefonen. Det finns fortfarande inte några små skrivare, som man kan koppla till sin mobil för att få utskrifter i kvittoformat. Tänk om man kunde använda sin telefon precis som en polaroidkamera!

Där är vi inte än, men det är en produkt som vi troligen kommer att se snart. Tills vidare får vi nöja oss med skrivare som kan skriva ut, skanna och kopiera direkt från och till telefoner, via trådlös anslutning. Det enda som krävs är en smart telefon, med rätt app installerad. Och så en skrivare som har dessa funktioner, naturligtvis.

PC för alla har gjort en genomgång av några olika skrivare som finns på marknaden, och som alla kostar högst 1500 kronor. De modeller som testas är Canon Pixma MG6350, Brother DCP-J725DW, Epson Expression Premium XP-605 och HP Photosmart 6520.

Vilken får bäst betyg?

Högst betyg får Canons modell. Det är dock värt att notera att denna får 8 av 10 i betyg, och ingen av de testade skrivarna får mindre än en sjua. Man kan alltså köpa vilken som helst av de fyra testade skrivarna och vara säker på att den kommer att fungera tillfredsställande. Det som gör Canon till testvinnare är bl.a. att utskrifterna är billiga. Det går att skriva ut från sin telefon eller platta via en app, Easy-photoprint, som dock har ganska få inställningsmöjligheter. Det går inte att skriva ut webbsidor.

Märkligt nog använder skrivarna olika mycket av sina färgpatroner för att skriva ut samma bilder. Brothers skrivare gör slut på alla färger ungefär samtidigt. Hewlett däremot gör slut på cyan först, och kan sedan fortsätta skriva med de andra patronerna en bra stund. Epsons modell gör istället slut på magenta först, cyan senare och gult sist av sina tre färgpatroner. Testvinnaren från Canon är den enda som också har en grå patron, och föga förvånande är det denna som används mest: ungefär dubbelt så mycket som de andra färgpatronerna.